Mikä on PDC?

PDC eli Professional Darts Corporation, kuten järjestön koko nimi kuuluu, on darts-organisaatio, joka perustettiin vuonna 1992, kun useat sen ajan tunnetut pelaajat päättivät irtautua BDO (British Darts Organisation). Tämä johtui tyytymättömyydestä liiton tapaan hoitaa kilpailuja, ja näin he perustivat oman liittonsa. Tämä oli PDC alku, ja aluksi sitä kutsuttiin nimellä WDC (World Darts Council), mutta myöhemmin se muutettiin PDC. Professional Darts Corporation on sittemmin kasvanut hallitsevaksi voimaksi ammattidartsissa. Tässä on joitakin tärkeitä kohtia ja tapahtumia, jotka liittyvät PDC:hen:

PDC World Darts Championship: PDC järjestämä merkittävin tapahtuma on PDC World Darts Championship eli Dartsin MM-kisat, kuten kansankielellä sanotaan. Turnaus järjestetään vuosittain Alexandra Palacessa Lontoossa joulu- ja uudenvuoden aikaan. Dartsin MM-kisoissa on korkea taso, ja se houkuttelee maailman parhaita darts-pelaajia. Se on myös arvostetuin kilpailu dartsissa, ja palkintopotti on korkein; vuoden 2024 voittosumma oli yhteensä 2 500 000 puntaa, josta 500 000 puntaa meni voittajalle. Kaikille vuoden 2024 MM-kisoihin karsintansa läpäisseille pelaajille taattiin vähintään 7500 puntaa. Yhteensä 96 pelaajaa osallistuu MM-kisoihin, mikä tekee siitä myös suurimman darts-kilpailun. Maailman 64 parhaiten sijoittunutta pelaajaa ovat automaattisesti mukana MM-kisoissa, ja jäljelle jäävät 32 paikkaa täytetään pelaajilla, jotka karsivat eri turnauksissa vuoden aikana. PDC Norden ja Baltikumilla on kaksi taattua paikkaa Pohjoismaista ja Baltian maista kotoisin oleville pelaajille, mutta lisäksi ruotsalaiset voivat karsia muista kilpailuista.

Premier League Darts: PDC Premier League on turnaus, jossa maailman kahdeksan parasta darts-pelaajaa kilpailevat laajassa turnauksessa, joka käsittää yhteensä 17 tapahtumaa helmikuusta toukokuuhun. Neljä maailman parasta pelaajaa saavat automaattisesti paikan, ja sen jälkeen valitaan neljä muuta pelaajaa mukaan. Premier League Dartsin kahdeksan pelaajaa vuonna 2024 ovat Luke Humphries, Michael Van Gerwen, Michael Smith, Rob Cross, Nathan Aspinall, Gerwyn Price, Peter Wright ja Luke Littler. Premier League Dartsia pelataan perinteisellä sarjataulukolla, jossa pelaajat keräävät pisteitä joka viikko ja kilpailussa. Nämä pisteet otetaan mukaan lopputurnaukseen, joka ratkaistaan Lontoon O2-areenalla.

PDC World Series of Darts: World Series of Darts on maailmanlaajuinen turnaus, joka pelataan seitsemässä eri paikassa ympäri maailmaa tammikuusta elokuuhun, ennen kuin finaali pelataan Amsterdamissa syyskuun puolivälissä. World Series of Dartsissa PDC vierailee Bahrainissa, Yhdysvalloissa, Australiassa, Puolassa, Tanskassa ja Uudessa-Seelannissa, ennen kuin se päättyy Alankomaihin. World Series of Dartsin tarkoituksena on edistää dartia maissa, joissa laji ei ole yhtä suuri, ja levittää dartsin suosiota. Turnauksen kaava on se, että jokaisessa turnauksessa kilpailee 16 pelaajaa, joista kahdeksan on PDC valitsemia vakituisia osallistujia. Nämä pelaajat ovat Luke Humphries, Michael Van Gerwen, Michael Smith, Rob Cross, Nathan Aspinall, Gerwyn Price, Peter Wright ja Luke Littler. Lisäksi kutsutaan kahdeksan paikallista pelaajaa niistä maista, joissa kilpailu järjestetään, ja niiden lähialueilta. Jokaisessa kilpailussa jaetaan pisteitä, jotka pelaajat ottavat mukaansa Amsterdamin finaaliin.

PDC Grand Slam of Darts: Grand Slam of Darts on marraskuussa Englannissa järjestettävä kilpailu. Se on toiseksi suurin yksittäinen kilpailu MM-kisojen jälkeen. Kahdeksan maailman parasta pelaajaa saavat automaattisesti paikan, ja loput 24 paikkaa annetaan pelaajille, jotka ovat karsineet kilpailuun voittamalla vuoden aikana erilaisia turnauksia. Jokainen European Tourin kilpailun voittaja saa paikan, samoin kaikki PDC Pro Tourin kilpailujen voittajat, mikäli he eivät ole jo maailman kahdeksan parhaan joukossa. Kahdeksan pelaajaa saa paikan karsintakilpailusta, joka järjestetään viikkoa ennen turnausta. Lisäksi paikkoja jaetaan PDC Youth Championshipin voittajalle ja toiselle sijalle, CDC Continental Cupin voittajalle, PDC Asian Championshipin voittajalle, PDC Women’s Seriesin voittajalle sekä Women’s World Matchplayn voittajalle. Grand Slam of Darts pelataan lohkoformaatilla, jossa kahdeksassa lohkossa on neljä pelaajaa, ja jokainen pelaaja kohtaa toisensa. Kaksi parasta pelaajaa jatkaa pudotuspeleihin.

PDC Pro Tour: PDC järjestää useita ammattilaisturnauksia ympäri vuoden, jotka yhdessä muodostavat PDC Pro Tourin. Nämä tapahtumat antavat pelaajille mahdollisuuden kerätä ranking-pisteitä ja palkintorahoja.

European Tour: Osa PDC Pro Touria on European Tour, jossa turnauksia pidetään eri puolilla Eurooppaa. Kilpailut pelataan ympäri Eurooppaa, erityisesti Saksassa, Belgiassa, Alankomaissa ja Englannissa, mutta myös muissa Euroopan maissa. Tämä turnaus on myös tapa edistää dartsia maissa, joissa laji ei ole vielä niin suosittu. Jokaisessa European Tourin kilpailussa kutsutaan myös pelaajia siitä maasta, jossa turnaus pidetään. Yhteensä 48 pelaajaa saa mahdollisuuden kilpailla European Tour -turnauksissa. 16 parhaiten sijoittunutta pelaajaa on taattuja osallistujia, ja loput paikat jaetaan seuraavasti: 10 pelaajaa, jotka karsivat Tour-kortilla, mutta eivät ole top 16 -rankattuja, neljä paikkaa paikallisille pelaajille, yksi paikka PDC Norden ja Baltikumille, ja yksi paikka PDC Itä-Euroopalle. Vuonna 2024 järjestetään yhteensä 13 European Tour -kilpailua. Vuonna 2025 PDC aikoo lisätä yhden turnauksen, jolloin European Touriin kuuluu 14 kilpailua.

PDC Players Championship: Tämä on sarja turnauksia, joissa pelaajat keräävät pisteitä päästäkseen loppupeleihin ja saadakseen mahdollisuuden voittaa suurempia palkintorahoja. Vuonna 2025 PDC lisää Players Championship -kilpailujen määrää 30 ä 35.

PDC Development Tour: PDC Development Tour tarjoaa nuorille, lupaaville, alle 23-vuotiaille pelaajille mahdollisuuden kilpailla ja kehittyä ammattimaisina darts-pelaajina sekä kerätä pisteitä saadakseen PDC tour-kortin. PDC Development Tourin aikana pelataan viisi eri kilpailua, ja yhteensä 24 turnausta, joissa pelaajat keräävät pisteitä. Kaksi parhaiten sijoittunutta pelaajaa saavat mahdollisuuden kilpailla MM-kisoissa, elleivät he ole jo karsineet muista kilpailuista, jolloin paikka annetaan seuraavalle pelaajalle. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja saa myös paikan Grand Slam of Dartsissa.

PDC Challenge Tour: PDC Challenge Tour antaa pelaajille, jotka eivät ole maailman top 64, mahdollisuuden voittaa itselleen tour-kortin seuraavaksi vuodeksi. Kaikilla lisenssin omaavilla pelaajilla on oikeus osallistua Challenge Tourille, ja he keräävät pisteitä jokaisesta kilpailusta. Kaksi eniten pisteitä kerännyttä pelaajaa kauden päätteeksi saa PDC-tour-kortin, ja PDC Challenge Tourin voittaja saa myös paikan Grand Slam of Dartsissa.

PDC Order of Merit: Tämä on rankinglista, joka perustuu pelaajien ansaitsemiin palkintorahoihin tietyltä ajanjaksolta. Listaa käytetään määrittämään, ketkä pelaajat karsivat eri suuriin turnauksiin ja tapahtumiin. Pelaajat keräävät ranking-pisteitä suoriutumisensa perusteella eri turnauksissa, ja rankinglista kattaa kahden vuoden ajanjakson.

PDC on ollut ratkaiseva tekijä ammattilaisdartsin tason ja suosion nostamisessa.