Dart-maailmassa ei ole montaa ihmistä, joka ei tietäisi, mitä GoDartsPro.com on. 57 000 jäsenen kanssa se on yksi maailman suurimmista harjoitusvälineistä dartsissa. Ohjelman perustaja on Anders Östman, joka asuu Göteborgissa.

“Se alkoi katastrofaalisesti”
Vuosi 2017 alkoi katastrofaalisesti Anders Östmanille, kun hyvä ystävä kuoli uudenvuodenaattona. Muutaman viikon kuluttua tästä tunteellisesta hautajaisesta oli suunniteltu matka hänen ja vaimonsa hääpäivän juhlistamiseksi, mutta Anders oli 14

15 päivästä vuoteen sidottuna 40 asteen kuumeen vuoksi. Kotimatkalla lentokoneessa hän sai jotain sopimatonta ja sai salmonellan, ja oli sairas vielä kaksi viikkoa. Yrittäjänä pitkä sairausloma aiheutti hänelle paljon stressiä.

– Päädyin pisteeseen, jossa en ollut nukkunut kolmeen viikkoon, ja ymmärsin, että minun täytyi tehdä jotain, etten ajautuisi seinää päin. Olin juuri lopettanut rumpalina bändissä, joka oli aiemmin ollut venttiilini käsitellä vaikeita asioita. Löytääkseni asioita, jotka inspiroivat minua, istuin kellarissa paperin ja kynän kanssa, ja ensimmäinen asia, jonka kirjoitin, oli darts, kertoo Anders itse Dartkanalen.se

Anders Östman pystyi kellariin taulun, ja vain muutaman illan jälkeen uni palasi, ja hän alkoi nähdä elämän uudessa valossa. Kun hän oli pitänyt yllä muutaman päivän, hän yritti löytää sovelluksen tai verkkosivuston, joka auttaisi häntä seuraamaan pisteitä, mutta yritykset olivat epätoivoisia, sillä mitään ei ollut paljon tarjolla. Kehittäjänä hän loi oman verkkosivuston muutamilla peleillä, jotta hän voisi seurata omia pisteitään. Anders kertoo, että tämä antoi hänelle potkua, ja hän jatkoi sivuston kehittämistä. Ajan myötä se johti valmiiseen tuotteeseen, jota voitiin myydä internetissä ja joka on nykyään maailmanlaajuisesti tunnettu nimellä “GoDartsPro.com”.

– Olin äskettäin ostanut uuden GoPro-kameran, joten se sai nimekseen GoDartsPro.

Happamat ilmeet Englannista Sen jälkeen, kun GoDartsPro oli ollut aktiivinen kolme kuukautta, Anders sai sähköpostin WINMAU ja heidän päävalmentajaltaan Mikko Laiholta, joka oli ärsyyntynyt siitä, että Anders oli käyttänyt yhtä hänen peleistään GoDartsPro. Pelin nimi on 420. Kun Anders kuitenkin selitti, kuka hän oli, Mikko Laihon äänensävy muuttui.

– Hän luuli, että kyseessä oli suuri brittiläinen yritys, joka oli varastanut hänen ideoitaan, mutta kun selitin, että tämä oli vain minun työni, ja että olin Ruotsista, hän kiinnostui todella paljon, Anders Östman selittää.

Mikko Laiho ja Anders Östman aloittivat yhteistyön ja perustivat yrityksen Englantiin. Mikko on työskennellyt koko Euroopassa kehittäen dartsia, ja hän on perustanut useita eri pelejä, jotka on julkaistu GoDartsPro. Valitettavasti Mikko Laiho kuoli keväällä 2019.

– Se tuli shokkina, ja jäin jälleen yksin. Mikon tytär suostui siihen, että sain viedä hänen perintönsä eteenpäin, ja sitä yritän nyt tehdä.

Siitä lähtien Anders Östman on työskennellyt läheisessä yhteistyössä sekä WINMAU että JDC kanssa, joka työskentelee juniordartsin parissa ympäri maailmaa. Pandemia oli valtava lähtölaukaus Anders Östman työskenteli tämän parissa vain iltaisin ja viikonloppuisin pitkään, mutta pandemian aikana hänelle tuli terveysongelmia, ja hänen oli pakko vähentää ja rajoittaa päivittäistä työtään IT-konsulttina ja valokuvaajana. Hän jatkoi kuitenkin työskentelyä GoDartsPro parissa kotoa käsin.

– Koronapandemia oli valtava buumi GoDartsPro. Alkuvuodesta 2020 meillä oli 5000 jäsentä, ja vain muutaman viikon kuluttua heitä oli 15 000. Vaikka pandemia oli kauhea, olen erittäin kiitollinen siitä tilanteesta, joka syntyi, kun kaikki yhtäkkiä tarvitsivat treenata kotoa käsin.

Nykyään GoDartsPro on noin 57 000 jäsentä, ja vuodesta 2022 lähtien se on Anders Östmanin kokopäivätyö.

Kysymyksiä Anders Östmanille, GoDartsPro.com perustajalle

Mitä luulet sen merkitsevän ruotsalaiselle dartsille, että olet luonut näin suuren brändin dartsin parissa?

– Toivon todella, että sillä on suuri merkitys. Itse asiassa vasta pandemian aikana ruotsalaiset alkoivat rekisteröityä. Myös eräs kaveri Tukholmasta, Klas Östervall, kirjoitti minulle englanniksi tuolloin ja halusi luoda kontaktia. Hän ei ollut aavistanut, että olin ruotsalainen, mutta hän oli se, joka toi minut Ruotsin dartsliittoon, joka käyttää GoDartsPro elit- ja kehityskoulutuksessaan.

Mistä saat inspiraatiosi?

– Paljon olen saanut Mikko Laiholta, hän eli, nukkui ja unelmoi dartsista koko päivän, joten olen saanut häneltä paljon. Myös pelaajat kuten Kim Huybrechts ovat ottaneet yhteyttä ja sanoneet, että heillä on ollut samanlaisia ideoita, mutta ei teknistä osaamista, ja siksi he ovat lähettäneet minulle asiakirjan, joka on täynnä erilaisia pelejä, joita he ovat kehittäneet ja pelaavat treenatessaan. Ajattelen jatkuvasti itse, miten voisin kehittää uusia pelejä, kun treenaan.

Ketkä ammattilaiset käyttävät GoDartsPro.com?

– Kim Huybrechts on ollut maksava jäsen pitkään. Alan Soutar on myös aktiivinen sivustolla ja on livelähettänyt maailmanennätyksen JDC challenge -kisassa, joka on edelleen rikkomaton. Ennätystä pidetään 2309 ja se löytyy osoitteesta https://www.facebook.com/watch/?v=926823624449747. Sitten meillä on myös pelaajia kuten Luke Littler, Josh Rock, John O’Shea, Jules van Dongen, Fallon Sherrock, jotka ovat käyneet pelaamassa sivustolla. Ja myös Ricardo Pietrezko, joka on mukana pelaamassa Enduro challenge -kisassa.

Mistä pelistä olet ylpein?

– Niistä peleistä, joita olen luonut, PowerSwitch ja PowerSwitch bundle ovat ne, joista olen ylpein. Nimen “bundle” vuoksi peli koostuu kahdesta osasta, yksi osa Mikko Laihon filosofiaa, että jos teet kolme hyvää nuolta, sinulla on paine seuraavien kolmen nuolen kohdalla.

Olen myös erittäin ylpeä virtuaalisesta valmentajasta, jonka parissa ryhdyin kunnolla toimiin Mikon kuoleman jälkeen ja aloin rakentaa. Se mittaa kaiken datan, joka on saatavilla aikaisemmista peleistäsi, ja sen tiedon, jonka kirjoitit rekisteröityessäsi, ja vertaa sinua sitten muihin jäseniin, ja selittää sinulle, mitä sinun pitäisi harjoitella. Tällä hetkellä AI on erittäin suosittua ja tämä koskettaa olla sitä. Tämä oli jotain, mitä minä ja Mikko olimme pitkään suunnitelleet rakentavamme, ja olen ylpeä siitä, että olen saanut sen valmiiksi.

Jos olen täysin uusi sivustolla, mitä suosittelet minun tekevän?

– Suosittelen, että menet tukisivulle, jossa voit lukea, miten sivusto toimii ja miten voit pelata omalle tasollesi sovitettuina. Koska on pelejä, jotka ovat enemmän aloittelijoille soveltuvia ja voivat auttaa sinua kasvamaan pelaajana nopeammin, kuin liian vaikeat pelit, joita et ehkä pysty pelaamaan.

Mikä on seuraava askel GoDartsPro?

– Istun jatkuvasti kokouksissa yhteistyökumppaneideni kanssa tällä hetkellä keskustellakseni siitä, kuinka voimme ratsastaa tällä hetkellä olevalla aallolla ja saada lisää ihmisiä pelaamaan dartsia. Samalla, kun he pelaavat, meidän on varmistettava, että he eivät vain heitä nuolia, vaan heillä on myös selkeät tavoitteet. Tämä on todella

Artikkeli julkaistiin alun perin ruotsiksi toisella sivustollamme Dartkanalen.se.