World Grand Prix 2024 käynnistyy maanantaina 7. lokakuuta Mattioli Arenalla Leicesterissä, ja turnaus kestää koko viikon päättyen sunnuntaina 13. lokakuuta. Kaikkien katseet ovat maailmanlistan ykkösessä Luke Humphriesissa. Onnistuuko hän puolustamaan mestaruuttaan? Humphriesilla on takanaan loistava vuosi, jonka aikana hän on vakiinnuttanut paikkansa maailman kärkipelaajana, ja hänen tavoitteensa on voittaa toinen peräkkäinen titteli tässä ainutlaatuisessa turnauksessa. Humphriesille viime vuoden voitto oli hänen ensimmäinen suuri dartstitelinsä ja samalla lähtölaukaus hänen upealle kaudelleen, johon on sisältynyt muun muassa voitto dartsin MM-kisoissa. Kovan kilpailun vuoksi World Grand Prix -tittelin puolustaminen ei kuitenkaan tule olemaan Humphriesille helppo tehtävä.

World Grand Prix -turnauksen ainutlaatuinen pelimuoto

World Grand Prix erottuu muista dartsturnauksista erityisen ”double-in”-formaatin vuoksi, jossa pelaajien on aloitettava jokainen legi osumalla tuplaan. Tämä tuo peliin lisää painetta ja strategiaa, ja jopa kokeneimmat pelaajat saattavat joskus kokea vaikeuksia aloittaa peliään hyvin. Vuodesta 1998 lähtien, jolloin turnaus alkoi, World Grand Prix on ollut yksi Professional Darts Corporationin (PDC) arvostetuimmista turnauksista.

Aiemmat mestarit ovat joitakin lajin suurimpia nimiä, kuten Phil Taylor, joka pitää hallussaan ennätystä 11 World Grand Prix -tittelillä, ja Michael van Gerwen, joka on voittanut kuusi mestaruutta. Tupla-aloitus tekee turnauksesta kuitenkin tunnetusti vaikean hallita, ja vuosien varrella on nähty useita yllättäviä tuloksia, jotka ovat lisänneet turnauksen vetovoimaa. Jos Humphries onnistuu puolustamaan mestaruuttaan, hän liittyisi eksklusiiviseen joukkoon pelaajia, jotka ovat säilyttäneet World Grand Prix -tittelinsä, yhdessä Taylorin ja van Gerwenin kanssa.

Kuka voitti World Grand Prix -turnauksen vuonna 2023?

Luke Humphries herätti huomiota vuoden 2023 World Grand Prix -turnauksessa upealla suorituksellaan finaalissa Gerwyn Pricea vastaan. Hävittyään ensimmäisen setin 3-0 Humphries käänsi ottelun voittamalla yhdeksän seuraavasta 11 legistä ja varmisti 5-2-voiton, joka toi hänelle hänen ensimmäisen suuren TV-tittelinsä.

Matka voittoon ei ollut helppo, sillä Humphries joutui taistelemaan erityisesti puolivälierissä Peter Wrightia vastaan. Ollessaan tappiolla 2-1 hän käänsi ottelun edukseen ja voitti 3-2 edeten eteenpäin.

Missä World Grand Prix -turnausta voi katsoa?

Viaplay omistaa oikeudet PDC-turnausten lähetyksiin Suomessa, joten World Grand Prix 2024 näkyy Viaplay-palvelussa.

World Grand Prix 2024 -turnauksen palkintorahat

Palkintosumma on 600 000 puntaa. Tämä tarkoittaa, että palkintopotti on nyt lähes 16 kertaa suurempi kuin turnauksen alkaessa vuonna 1998. Tuolloin kokonaissumma oli 38 000 puntaa. Kaikki osallistujat ovat taatusti saamassa 7 500 puntaa. Turnauksen voittaja nappaa kotiin 120 000 puntaa.

Ensimmäisen kierroksen valitut ottelut ja arviomme lopputuloksista

Luke Humphries vs Stephen Bunting, 7. lokakuuta kello 22:40
Tämän vuoden turnauksessa Humphries aloittaa matkansa titelin puolustamiseen Stephen Buntingia vastaan, joka on hallitseva Masters-mestari. 39-vuotiaana Bunting on kokenut pelaaja, ja huolimatta Humphriesin vaikuttavasta pelimuodosta vuonna 2024, Bunting tulee olemaan todella kova testi jo ensimmäisellä kierroksella.

He kohtasivat viimeksi heinäkuussa World Matchplayn toisella kierroksella, jossa Humphries voitti 11-7, vaikka se ei ollut helppo ottelu. Bunting murti Humphriesin syötön kahdesti, mikä pakotti Humphriesin taistelemaan takaisin joka kerta. Hallitseva maailmanmestari onnistui lopulta kääntämään pelin, mutta ottelu osoitti Buntingin kyvyn haastaa parhaat. Buntingilla on ollut todella hyvä vuosi 2024, ja suurin voitto tuli helmikuussa, kun hän voitti ensimmäisen televisioidun PDC-tittelinsä Mastersissa. Siirtyminen raskaampiin 18 gramman nuoliin, verrattuna hänen aikaisempiin 12 gramman nuoliinsa, on selvästi nostanut Buntingin peliä uudelle tasolle. Stephen Bunting onnistui myös saavuttamaan kolme peräkkäistä Players Champions -finaalia kolmessa päivässä juuri ennen World Grand Prix’ta, mutta hän hävisi kaikki kolme. Huolimatta Buntingin hyvästä pelimuodosta, uskomme silti, että Luke Humphries tulee voittamaan tämän ottelun, joka todennäköisesti tulee olemaan paljon tasaisempi kuin monet ehkä luulevat.

Luke Littler vs. Rob Cross, 7. lokakuuta kello 23:10
Vain 17-vuotiaana Luke Littler herättää suurta huomiota dart-maailmassa, ja hän on nyt valmis tekemään debyyttinsä World Grand Prix’ssä. Tämä tapahtuu maailman nelosen Rob Crossia vastaan. Littler, yksi viidestä pelaajasta, jotka tekevät debyytin turnauksessa, on kokenut menestyksekkään matkan vuonna 2024, jossa hän on voittanut viisi PDC-titteliä ja vakiinnuttanut itsensä todelliseksi tähdeksi dartissa.

Luke Littler ja Rob Cross kohtasivat viimeksi Puolan Darts Mastersissa kesäkuussa, jossa Littler voitti. Nuori lahjakkuus on voittanut Crossin useaan otteeseen. Itse asiassa Rob Crossin ainoa voitto Littlerista tuli helmikuussa Premier League Dartsissa Exeterissä. Tämä on uskomattoman kova avausottelu kahdelle pelaajalle, jotka ovat ehdottomasti ehdokkaita pääsemään pitkälle turnauksessa. Uskomme kuitenkin, että Luke Littler voittaa tämän kaksintaistelun, osittain koska Rob Crossilla on ollut äärimmäisen vaikeaa Littleriä vastaan tänä vuonna, mikä vaikuttaa hänen henkiseen peliinsä. Lisäksi Luke Littler on useaan otteeseen osoittanut tänä vuonna, että kun pelin on aika tulla todella tärkeäksi, hän vie pelinsä uudelle tasolle, ja hän on ehdottomasti nälkäinen lisäämään vielä yhden tittelin ensikaudellaan. Erittäin mielenkiintoista on seurata, valitseeko Luke Littler suosikkidubbelinsa 12 numeroksi aloittaakseen jokaisen legin vai valitseeko hän jonkin muun numeron.

Gerwyn Price vs. Danny Noppert, 8. lokakuuta kello 22:15
Gerwyn Price, viime vuoden finalistina ja World Grand Prix -mestarina vuonna 2020, kohtaa tiukan avausottelun Danny Noppertia vastaan. Price, joka äskettäin voitti vakuuttavasti Luke Littlerin Australian Darts Mastersissa elokuussa, tavoittelee tänä vuonna koko matkaa ja mestaruuden takaisin saamista. Danny Noppert, Alankomaiden numero kaksi, on aiemmin menestynyt Pricea vastaan ja voittanut hänet useaan otteeseen. Uskomme, että näin tapahtuu myös tässä ottelussa. Gerwyn Price ei ole tänä vuonna ollut kovinkaan vakaa ja on valinnut vetäytyä useista kilpailuista erilaisista syistä. World Grand Prix’ssä uskomme, että hän tulee kohtaamaan ongelmia heti, kun Danny Noppert tuo hänelle haasteita. Valitsemme vastustaa vedonlyöntiyritysten suosikkiasemaa, joka on Gerwyn Price, ja pelaamme Danny Noppertia tämän ottelun voittajana.

Michael Smith vs. Gary Anderson, 8. lokakuuta kello 22:45
Ehkä tämän vuoden avauskierroksen kiinnostavin ottelu on maailmanrankingin kakkosen Michael Smithin ja kaksinkertaisen maailmanmestarin Gary Andersonin kohtaaminen. Smith on yksi niistä kahdesta pelaajasta, joiden muotoa ei oikein tiedetä. Smith ja Anderson kohtasivat viimeksi World Matchplayssa heinäkuussa, jossa Smith nousi 0-3-tilanteesta voittoon 10-5 jännittävässä ja ajoittain kuumana käyvässä ottelussa. Gary Anderson, joka ei koskaan pelkää reaktioita yleisöltä, vastasi buuauksille elehtimällä ”2-1” muistuttaakseen faneja Skotlannin voitosta Englantia vastaan EM-finaalissa 2024. Kaksikon välinen dynamiikka tekee tästä ottelusta sellaisen, jota ei saa missata. Uskomme kuitenkin, että Michael Smithillä on etulyöntiasema tässä ottelussa; vastustamme jälleen vedonlyöntiyritysten arvioita, jotka pitävät Gary Andersonia suosikkina. Mutta uskomme, että maailmanrankingin kakkonen Smith, joka on kohdannut monia ongelmia kauden aikana, tulee onnistumaan voittamaan tämän ottelun.

On yksi lisätieto, joka on mielenkiintoinen tämän vuoden World Grand Prix’ssa, sillä Boylesports on luvannut lahjoittaa 20 puntaa hyväntekeväisyyteen jokaisesta osumasta, joka osuu tuplakaksoselle turnauksen aikana. Pelaaja, joka osuu eniten tuplakaksosiin, saa kunnian valita, mihin hyväntekeväisyyteen rahat menevät.